L’acte ha servit per donar a conèixer la promoció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 entre el sector agroalimentari i la implicació de Fruits de Ponent en els mateixos.
• La propera edició de la fira Fruit Attraction inclourà un congrés sobre els ODS i hi haurà un certamen de premis per a les marques que segueixin aquestes directrius.
Fruits de Ponent ha certificat avui la seva aposta decidida per la sostenibilitat amb la seva participació en la presentació de la Xarxa Espanyola per al Pacte Mundial i la seva important tasca de promoure els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 entre el sector agroalimentari, celebrada a Fruit Attraction.
La presentació s’ha desenvolupat a l’estand de Fruits de Ponent, companyia que és sòcia signatària de la Xarxa i que forma part del Grup de Treball del Sector Agroalimentari. Al costat de Fruits de Ponent, que va signar l’any 2012 el seu compromís amb el Pacte, també s’han sumat a la iniciativa altres empreses presents a la Fira i sòcies de la Xarxa del Pacte Mundial. Cal recordar que el pacte és un instrument de les Nacions Unides que va ser anunciat el 1999 per l’aleshores secretari general, Kofi Annan, al Fòrum de Davos. Compta amb més de 13.000 entitats signants en més de 170 països, i representa la major iniciativa voluntària de responsabilitat social.
L’acte d’avui ha comptat amb la presència de Vanesa Rodríguez, directora de comunicació del Pacte Mundial; Raúl Calleja, director de Fruit Attraction; Josep Presseguer, director general de Fruits de Ponent; Núria Asesio, CEO d’ActivH2O; i Juan Francisco Báñez, CEO de Bressol de Platero.
Cal recordar que els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (ODS) són fruit de l’acord assolit pels estats membres de les Nacions Unides i es componen d’una Declaració, 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible i 169 metes. Els estats membres han convingut en tractar d’aconseguir-los per 2030.
Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible són: eradicar la pobresa; posar fi a la fam; garantir una vida saludable i promoure el benestar; garantir una educació de qualitat inclusiva i equitativa; assolir la igualtat de gènere; garantir la disponibilitat i la gestió sostenible de l’aigua i el sanejament; assegurar l’accés a energies assequibles i no contaminants; fomentar el treball decent i el creixement econòmic sostingut; promoure la industrialització inclusiva i sostenible, i fomentar la innovació; reduir les desigualtats; aconseguir ciutats i comunitats sostenibles; garantir pautes de consum i de producció sostenibles; prendre mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes; conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, mars i recursos marins; protegir, restaurar i promoure la utilització sostenible dels ecosistemes terrestres; promoure la pau, la justícia i les institucions eficaces, responsables i inclusives; i enfortir aliances per aconseguir aquests objectius de desenvolupament sostenible.
A aquest últim objectiu s’ha referit explícitament Josep Presseguer dient que es tracta d’un repte a nivell global “de tots els operadors” i no només de les administracions. És per això que el president de Fruits de Ponent ha precisat que, des del Pacte, s’interpel·la a “l’esforç de les empreses” i també “al de tots els ciutadans”, en el que és “una crida davant la qual no podem abstreure’ns “.
És en aquesta línia que, a criteri de Presseguer, els ODS actuen com un suport i com una guia per a pràctiques que potser ja s’executaven a nivell particular, però que amb els ODS “es crea una aliança i hi ha una transmissió de coneixements i de gestió de com dur-ho a la pràctica en cada empresa “. És un cabal d’informació que convida a “reflexionar” i a “estar alerta”, i que sota cap concepte és un “postureig”, ja que pertànyer a aquesta xarxa implica retre comptes a final d’any del que s’ha fet al respecte.
Presseguer ha remarcat que “creure” en aquest pacte suposa, per exemple, implementar “canvis en la política energètica de l’empresa o mesures socials entre els treballadors i treballadores”. En el cas concret de Fruits de Ponent, el seu president ha destacat que, dins de la línia marcada pel Pacte, s’ha produït “un canvi brutal” a nivell energètic, també “a través de crear diferents organismes de participació” a l’empresa, aplicant polítiques de gènere i de conciliació familiar, incentius socials, creant un bon clima laboral, col·laborant amb entitats benèfiques com bancs d’aliments, Càritas o Creu Roja, etc.
En aquest sentit, el director de Fruit Atraction, Raúl Calleja, ha aprofitat l’acte per anunciar que en la pròxima edició de la fira se celebrarà un congrés sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible i hi haurà un certamen de premis per a les marques que segueixin aquestes directrius.
Per la seva banda, Vanesa Rodríguez ha recordat que el sector agroalimentari té un paper molt rellevant dins el Pacte, que és “l’agenda de la humanitat i es relaciona amb tots els reptes sostenibles”, de manera que aquest sector és un dels més importants a nivell planetari i té molt a aportar en aquest camp i, sobretot, en algun dels ODS, com el de la lluita contra el canvi climàtic o contra la fam, entre d’altres. Per això, la directora de comunicació del Pacte Mundial ha volgut destacar el paper de les empreses que, “com Fruits de Ponent, ocupen una posició de lideratge i d’impacte mundial”, ja que la seva iniciativa i el seu exemple serveix, d’una banda, per afrontar els reptes que hi ha per davant i, de l’altra, per “buscar noves oportunitats de negoci basades en el desenvolupament sostenible”.
Una aposta, ha afegit Rodríguez, per “l’agricultura sostenible i pel consum responsable” que des del Pacte agraeixen i valoren com a clau. De fet, la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial ha elaborat un decàleg d’accions al qual afegeixen exemples de pràctiques que impacten en cadascuna de les metes d’aquest objectiu i que són aplicables a tot el sector.
L’acte s’ha tancat amb una degustació de sucs de fruita naturals i sense sucres afegits OKI JUICE de Fruits de Ponent, una gamma formada per cinc referències i que compta amb la garantia de qualitat i envasats en altes pressions, amb la qual cosa guanyen en naturalitat i en frescor, a més de conservar totes les propietats de la fruita i no presentar sucres afegits ni additius.
Fruit Attraction-Fira Internacional del Sector de Fruites i Hortalisses és el punt de trobada comercial de tot el món per a la comunitat hortofructícola professional. En aquesta edició del 2019, se celebra del 22 al 24 d’octubre a IFEMA-Feria de Madrid amb la participació de 1.800 empreses expositores directes i 90.000 professionals de 130 països.
.