Comunicat de Premsa

15 de juny de 2016

 

 

 

EN DEFENSA DELS SOCIS-PRODUCTORS DEL GRUP COOPERATIU FRUITS DE PONENT

 

 DEMANDA DE FRUITS DE PONENT DAVANT EL TRIBUNAL EUROPEU ARRAN DE LES PÈRDUES OCASIONADES EN LA CAMPANYA DE 2014

 

 

ANTECEDENTS

La campanya de fruita d’os de 2014 va estar marcada per una crisi de preus des de l’inici que es va agreujar definitivament per l’anunci de l’anomenat ”veto rus”. Tot plegat va tenir conseqüències nefastes per al sector en general, amb quantioses pèrdues econòmiques. Davant d’aquesta excepcionalitat, i com a resposta per evitar futures situacions com la del 2014, el Grup Cooperatiu informa el sector i el convida a presentar una demanda contra la Comissió Europea per la gestió que va fer de la crisi i com a organisme responsable en la regulació dels mercats. És per això que durant els mesos posteriors es programen diverses sessions informatives.

Finalment, i després d’un treball exhaustiu per verificar la viabilitat d’aquesta demanda, Fruits de Ponent opta aquest mes de juny per tirar-la endavant amb l’objectiu de DEFENSAR ELS INTERESSOS DELS SEUS AGRICULTOR-SOCIS I PRODUCTORS. Com a Grup Cooperatiu, i fidel a uns valors, els cooperatius, entre els quals figuren el de l’interès per la comunitat i l’autonomia en la presa de decisions, opta per emprendre aquesta acció i respectar qualsevol altra opció.

Es vol deixar clar, però, que no es tracta d’un “atac” ni d’assenyalar com a culpable únic aquesta Comissió, sinó de reivindicar allò que és just mitjançant els mecanismes legals que ofereix la UE a través dels tribunals preceptius.

 

DEMANDA

La demanda presentada reclama a la Comissió Europea una compensació econòmica davant les pèrdues ocasionades l’any 2014. Per arribar a aquesta conclusió, es disposa d’exemples concrets que serveixen de base a la demanda i que, en tot cas, són quantitats en què l’import només és una mostra del perjudici general. En la demanda s’argumenta que la crisi de preus i la posterior prohibició de Rússia a l’entrada de fruita fresca procedent dels països membres hauria d’haver estat gestionada pels mecanismes europeus amb molta més agilitat i defensant els interessos generals d’un sector que va veure com perdia milions de tones de fruita amb unes conseqüències econòmiques fatals. Per tant, la demanda també voldria aconseguir que el mateix Tribunal fes un toc d’atenció a la Comissió Europea per la manera com va gestionar la crisi, amb l’aplicació d’unes mesures que es van demostrar ineficaces.

 

ACTORS

La demanda respon a un procés per responsabilitat extracontractual de la Comissió Europea i es presenta davant el Tribunal General de la Unió Europea, a Luxemburg, per part del Despatx Roca Junyent, SLP, en representació de Fruits de Ponent, SCCL.